Planuiesti sa iti renovezi casa sau sa iti reamenajezi gradina? Fie ca obisnuiesti sa faci mici renovari si retusuri destul de des sau doar iti place sa mai mesteresti una alta din cand in cand, un polizor unghiular nu ar trebui sa lipseasca din trusa de scule a unui barbat.
Intalnit adesea si sub denumirea de “flex”, polizorul unghiular este o unealta de mana actionata de un motor electric fiind destinata celor care lucreaza in constructii sau care planuiesc sa isi renoveze casa.
Principiul de functionare are la baza motorul electric care pune in miscare discul abraziv sau de diamant aflat in dotarea flexului. In functie de puterea motorului, se pot taia sau slefui materiale precum piatra, metal si altele.
Modalitati de utilizare
Un polizor unghiular trebuie sa ofere concomitent cateva lucruri esentiale pentru o buna functionare: putere maxima, siguranta in utilizare si confort de manevrare. Un polizor unghiular permite:
– sa tai fier, teava, lemn sau piatra, ceea ce inseamna ca ai nevoie de un disc special pentru taiat si de un polizor cu putere mare;
– sa slefuiesti sau degrosezi fier, teava, piatra, ciment, ceea ce inseamna ca ai nevoie de un disc special cu smirghel sau perie abraziva si un polizor cu turatie mica.
Caracteristicile unui polizor unghiular
In primul rand, pentru a ne forma o parere despre ce caracteristici ar trebui sa indeplineasca un polizor unghiular bun, este esential sa cunoastem partile componente ale unui astfel de produs. Mai jos, sunt incluse toate elementele despre care ar trebui sa stiti ca sunt incorporate intr-un astfel de produs:
Cel mai bun polizor unghiular poate fi ales in functie de nevoile fiecaruia dintre noi. Astfel ca, in functie de modul de alimentare, exista polizoare alimentate electric, respectiv polizoare alimentate cu ajutorul unui acumulator. Noi recomandam un polizor electric deoarece cele cu acumulatori nu vor putea oferi niciodata utilitatea si puterea unui polizor cu alimentare la retea.
Daca doresti sa achizitionezi un polizor unghiular pentru a il folosi ocazional, recomandarea noastra este sa iti indrepti atentia spre un produs cu o putere medie deoarece materialul pe care il vei taia sau slefui nu va fi unul foarte dur. In astfel de situatii, ai putea opta pentru un polizor cu acumulator, insa noi iti recomandam in continuare sa alegi unul puternic cu alimentare la retea deoarece, pe viitor, nu se stie daca vei avea sau nu nevoie de el. Mai mult decat atat, daca esti stangaci, nu-ti face probleme deoarece majoritatea polizoarelor ofera posibilitatea de a monta manerul atat pe stanga, cat si pe dreapta.
Dimensiunile pe care trebuie sa le aiba discul pot varia in functie de nevoile pentru care polizorul este cumparat. De aceea, acest lucru nu are foarte mare importanta in momentul alegerii unui flex deoarece discul este unul detasabil si poate fi schimbat oricand in functie de nevoi. Discul poate fi abraziv, cu diamant pentru taiat, de lustruire sau cu perii de sarma.
Chiar daca sistemul de prindere este la fel, atat pentru cele mici, cat si pentru cele mari, noi va recomandam sa folositi discul cu diametrul maxim care este mentionat in fisa tehnica a produsului. Este foarte important sa respectati aceste instructiuni pentru a evita accidentarea si a nu pune in pericol siguranta ta si a celor din jur.
Puterea motorului. Puterea poate varia intre 500 – 3000 W. Cele cu o putere mai mica sunt specifice modelelor mai mici, in timp ce cele mai puternice fac parte din categoria de polizoare unghiulare profesionale, unde si pretul poate fi mai ridicat. Pentru polizat si pentru taiat obiecte metalice mici, folosim un polizor de 500 – 1000 W, in schimb, daca dorim sa taiem materiale groase, utilizam unul de 2000 – 3000 W. Noi recomandam alegerea unui polizor din gama de mijloc, ceea ce inseamna unul semi-profesional, cu o putere cuprinsa intre 1000 – 1500 W.
In ceea ce priveste rotatia, este recomandat sa alegem un produs la care sa ni se ofere posibilitatea de a seta rotatia de care avem nevoie. Rotatia este, totodata, influentata si de marimea discului pe care o vei folosi, stiut fiind faptul ca cele de 230 mm nu se recomanda a fi folosite cu viteze care sa sara de 10.000 rotatii pe minut, de aceea trebuie avut in vedere acest lucru in momentul in care se cumpara un astfel de produs. In mod normal, un polizor unghiular bun va avea o viteza de rotatie de 11 -12.000 rpm, ceea ce ar trebui sa fie mai mult decat suficient intr-un numar foarte mare de scenarii.
Atunci cand alegi un polizor unghiular trebuie sa tii cont de siguranta pe care ti-o poate oferi acesta, tie si celor din jurul tau. Prin urmare, este bine sa tii cont de instructiunile cu care vine la pachet acest produs, iar in momentul cumpararii, recomandam sa faci cateva teste pe materiale nu foarte rezistente pentru a te obisnui cu el. De asemenea, atunci cand tai cu flexul trebuie sa pastrezi linia de taiere dreapta pentru a evita blocarea panzei in material si, implicit, pentru a avea grija de siguranta ta.
Mai mult decat atat, indiferent de tipul materialului pentru care folosim polizorul unghiular, va recomandam sa utilizati ochelari de protectie.
Gandindu-ne la siguranta utilizatorului, recomandam ca aparatoarea de protectie a discului sa fie bine montata pe flex. Chiar daca ti se va parea mai simplu de utilizat fara aparatoare, aceasta din urma nu trebuie neglijata deoarece nimic nu este mai important ca siguranta ta si a celor din jurul tau.
In ceea ce priveste ingrijirea aparatului, recomandam verificarea pinioanelor de cel putin doua ori pe an si ungerea acestora cu vaselina. Daca acestea raman fara vaselina, pinioanele se vor toci, iar polizorul unghiular se va strica. Pe timpul verii de exemplu, atunci cand sunt temperaturi ridicate, vaselina se poate inmuia, aceasta fiind aruncata pe peretii carcasei.
In cazul in care folositi polizorul unghiular la taierea pietrei, dupa utilizare aparatul va fi suflat cu aer, in special la contactele electrice si la gurile de aerisire.
Atunci cand necesita inlocuirea periilor (asa numitii “carbuni”), va recomandam utilizarea periilor date de catre producator, in caz contrar riscam sa ardem rotorul, iar costul reparatiei poate fi mai mare fata de banii economisiti la cumpararea unor perii mai slabe pe care oriunde pe piata la preturi extrem de accesibile, dar de o calitate inferioara.
Speram ca aceste informatii sa contribuie la luarea unei decizii de cumparare si sa alegeti cel mai potrivit polizor unghiular in functie de nevoile fiecaruia. Descopera AICI oferta noastra de polizoare.