hmarket1

O masina de gaurit sau un rotopercutor?

Diferenta intre cele doua sta in materialele pe care le pot gauri. Masinile de gaurit cu fir sunt, in general, mai puternice decat cele cu acumulator si pot executa lucrari de gaurire, gaurire cu percutie, amestecare (pentru materiale putin vascoase), slefuire, polizare, insurubare.

hmarket3

Masinile care au inclusa functia de gaurire cu precutie si la care percutia se realizeaza mecanic sunt destinate gauririi materialelor moi, iar pentru gaurirea betonului sunt necesare unelte cu percutie pneumatica. O masina de gaurit cu impact utilizeaza 2 discuri nervurate care se rotesc in contact reciproc. Pe masura ce nervurile opuse intra in coliziune, impactul este transmis burghiului ceea ce produce sunetul unui „ciocanit”. Masina de gaurit este recomandata pentru lucrari usoare, de pilda pentru executarea unor lucrari de amenajari interioare, gaurirea lemnului, a metalului, a materialelor plastice, BCA, deci materiale care sunt mai moi.

Printre avantajele masinii de gaurit se numara:

  • doua trepte de putere, rotatie stanga/dreapta – permite executarea unor gauri mai curate si operatia de desurubare
  • maner lateral suplimentar pentru o priza mai ferma (se poate demonta cand se utilizeaza masina in spatii inguste)
  • mandrina rapida pentru schimbarea usoara a accesoriilor
  • reglarea electronica a turatiei

hmarket5 hmarket6 hmarket7

Cu o bormasina simpla, nu se poate gauri, insa, betonul, piatra sau caramida! Asadar, daca aveti in plan sa dati gauri in cel mai dur beton, atunci trebuie sa achizitionati cu siguranta un ciocan rotopercutor! Gaurirea in cazul rotopercutoarelor se face cu un cilindru pneumatic care loveste cu o forta mult mai mare decat cea a bormasinilor.

hmarket8 hmarket9 hmarket12

Un alt aspect important este modul de prindere al burghielor. SDS-Plus si SDS-Max se folosesc la rotopercutoare si au o prindere mai simpla, dar mult mai stabila, in timp ce bormasinile folosesc prinderea cu mandrina, iar burghiele au coada conica. Atunci cand gauresti betonul cu o bormasina se poate intampla ca mandrina sa alunece pe coada burghiului, indiferent cat de bine este stransa. Acest lucru nu se intampla la sistemele SDS datorita canalelor pe care le are burghiul.

Exista insa masini cu rotopercutor care pot fi deconectate manual. De aceea noi va recomandam achizitionarea unui rotopercutor care poate fi activat manual, astfel incat sa puteti folosi aceeasi unealta si pentru materiale grele, cat si pentru materiale moi.

Ciocan-rotopercutor-Einhell-BT-RH-1600-SDS-plus

Acestea fiind spuse, pentru lucrarile mai grele un ciocan rotopercutor este mai eficient decat o masina de gaurit cu percutie standard deoarece rotopercutorul foloseste un piston care comprima in mod repetat aerul de deasupra acestuia determinand socuri care se transmit direct burghiului. Un ciocan rotopercutor permite efectuarea aceleiasi operatii intr-un timp foarte scurt si cu un efort redus.

 

Urmati recomandarile producatorului


 

Este foarte important sa aveti in vedere recomandarea producatorului in privinta regimului de utilizare. O unealta cu aceleasi caracteristici de baza (de exemplu: putere 650W; turatie 0 – 3000 rpm) poate fi construita pentru regimuri diferite de utilizare      (profesionala, semiprofesionala sau uz casnic), diferenta consta in solutiile tehnice si materialele utilizate si, de aici, apar recomandari diferite. De aceea, verificati intotdeauna concordanta intre nevoia dumneavoastra si recomandarea producatorului – doar in acest fel veti fi multumiti de alegerea facuta.

Utilizati intotdeauna accesorii de cea mai buna calitate intrucat accesoriile de calitate inferioara sau uzate excesiv anuleaza avantajele oferite de functionarea normala a sculei electrice.

hmarket2

One thought on “O masina de gaurit sau un rotopercutor?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *